Intervju Samuel Andersson

Intervju Samuel Andersson

28 september 2023

Med känsla för kvalitet och säkerhet

 

Samuel Andersson utbildade sig under 2014-2020 till civilingenjör i Teknisk Design vid Luleå Tekniska Universitet. I samband med sitt examensjobb fick han god kontakt med en av Titans delägare.

– Avslutningen på min utbildning råkade sammanfalla med att Titan sökte en nyutexaminerad civilingenjör. Det ena ledde till det andra och jag fick komma på intervju. Jag inledde min bana på Titan med en provanställning som dokumentkontrollant. Och någonting måste jag har gjort rätt, för efter 5 månader fick jag fast anställning och blev befordrad till Teknisk chef vilket är min nuvarande roll.

Samuel berättar att han ansvarar för all teknisk information som kunden vill ha producerad. Rollen innefattar att ta hand om det tekniska arbete som ska göras inför olika typer av projekt. Samuels jobb är att leda hela processen som hans team producerar och presenterar. Han beskriver att ett hus eller en konstruktion egentligen byggs två gånger. Först rent tekniskt i programmet CAD, sedan i verkligheten när den fysiska byggnaden eller anläggningen konstrueras. Han lyfter att kopplingen mellan allt tidskrävande förarbete och färdigt resultat är bland det roligaste med jobbet.

– Det finns många saker som är roliga med med mitt jobb. Men bland det bästa är att komma en bit in i ett aktuellt projekt, när förarbetet är gjort och det vi arbetat med resulterar i en färdig konstruktion. Det som diskuterats, koordinerats och planerats är till en början ett slags skal. Sedan blir det en arbetsyta som växer fram vilket leder till en detaljerad konstruktion. Resultatet är sprunget ur det förarbete som till en början bara funnits på papper.

En av de största utmaningarna med jobbet är enligt Samuel att hela tiden vara metodisk och inte tappa fokus från vad syftet med arbetet är. Det gäller att kunna bibehålla säkerheten och att allting klaffar. Detaljer måste kontrolleras och stämma för säkerställa att allt ska fungera vid första försöket. En typisk arbetsdag vittnar om att han lägger stor vikt vid just detaljer och säkerhet.

– Jag börjar ofta min arbetsdag med att kolla mejl och kalender. Sen har jag en löpande lista som jag stämmer av för att ha koll på vad som måste göras. I början av projekt blir det många planeringsmöten och arbete vid skrivbordet, men när förarbetet är gjort tar jag ofta på mig skyddskläder och inspekterar våra byggområden. Då får jag kontroll över att alla krav är uppfyllda, får chansen att se över komplikationer och har möjligheten att hitta lösningar på plats. Det förenklar hela processen att kunna blanda skrivbordsjobb med det arbete som är mer hands on. Det hjälper mig att vara uppdaterad på alla områden och jag ser att kvalitetsprocessen går åt rätt håll. Att allt flyter.

När det kommer till arbetsklimat och företagskultur framhåller han att det finns en gemensam arbetsmoral hos Titan.

– Jag upplever att det finns en enorm arbetsvilja bland alla. Ofta finns det också många olika synvinklar och lösningar på problem, vilket är positivt. Jag vet inte om det hänger samman med vår internationella sammansättning eller om det bara är personligheterna i sig. Men vi är i alla fall en samarbetande skara. Det finns aldrig några hinder för att be om hjälp eller att ställa frågor när man undrar över något. Alla är villiga att hjälpa till vilket leder till en god sammanhållning och känsla på jobbet.

Samuel tror inte att det arbetsmässigt är någon större skillnad att jobba i Norrbotten i jämförelse med andra platser i Sverige, det skulle i så fall vara klimatet. Men för icke inbitna norrbottningar vill han lyfta fördelarna med att kunna ta del av vinterns norrsken, sommarens eviga sol och att dricksvattnet inte är bättre någon annanstans.